Okunması Gereken Türk Klasikleri
Okunması Gereken Türk Klasiklerinden oluşan listede eksikleriniz varsa tamamlamak için yaklaşan kış akşamları iyi bir fırsat. Edebiyatın büyülü alemine giden yolda size yol arkadaşı olacak kitapları editörlerimiz sizler için derledi.
Türk edebiyatına ilgisi olan her okurun kendisine göre Okunması Gereken Türk Klasikleri listesi vardır. Bizim önerilerimizi incelemeden siz de okunacaklar listesi yapmayın.
Başlıklar
Türk Romanının Başlangıcı
Türk Romanının Başlangıcı Şemsettin Sami‘nin “Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat” eserini 1872 de yayınlamasına dayanır. Bu yıl itibariyle 150 yıllık süreçte onlarca edebi değeri yüksek ve okunmadan ölünmemesi gereken roman yazıldı.
Bizim Okunması Gereken Türk Klasikleri Listemiz
Bizim Okunması Gereken Türk Klasikleri Listemiz, editörlerimizin birçok okur görüşü ve inceleme yazısı taraması sonucu ortaya çıktı. Beğeneceğinizi umarak sıralamaya başlayalım. İşte Bizim Okunması Gereken Türk Klasikleri Listemiz …
İnce Memed 1 -Yaşar Kemal
İnce Memed 1 -Yaşar Kemal, bir Çukurova türküsü… Yaşar Kemal tartışmasız Türk edebiyatının son dönemine damgasını silinmez şekilde vurmuş usta bir romancı. “İnce Memed” romanı baş kahramanı Memed‘in sıradan bir köy çocuğuyken, zulmedenler için eşkıyaya, köylüler içinse bir kurtarıcıya dönüştüğü bir destanı bize sunuyor. Edebiyatla ve kitapla az çok ilgisi olan her insanın muhakkak edinmesi ve okuması gereken mihenk taşı bir romanla başlıyoruz.

Saatleri Ayarlama Enstitüsü– Ahmet Hamdi Tanpınar
Saatleri Ayarlama Enstitüsü– Ahmet Hamdi Tanpınar, zaman düzleminde dansa davet eden muhteşem eser. 1961 yılında ilk baskısını yapan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” kendinden sonra yazılan birçok edebi eserde izini hissettiğimiz bir baş yapıt olarak edebiyatımızda inci gibi parlıyor. Roman, insanımızın Doğu / Batı arasında bocalamasını işliyor.Eser II. Abdülhamit dönemi, Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerinde yaşayan Hayri İrdal‘ın anıları olarak şekillenmiştir. Osmanlıca ve Farsça kelimeler eserde sıkça karşımıza çıkar. Romanda dört bölüm bulunuyor. oluşmaktadır: Büyük Ümitler, Küçük Hakikatler, Sabaha Doğru, Her Mevsimin Bir Sonu Vardır.

Tutunamayanlar – Oğuz Atay
Tutunamayanlar – Oğuz Atay, deyim yerindeyse tam bir başkaldırı… 1971-1972 yıllarında iki cilt olarak yayımlanan Oğuz Atay’ın ilk romanı “Tutunamayanlar” 1970 yılında TRT Roman Ödülü’nü kazanmış, 2002 yılında UNESCO tarafından İngilizce’ye tercüme edilmesi gereken seçkin edebiyat eseri listesine girmeye hak kazanmıştır. Gerçekten de Tutunamayanlar Türk edebiyatında dil ve üslup olarak devrim yapmış bir eserdir. Ünlü edebiyat eleştirmeni ve akademisyen Berna Moran, Tutunamayanlar için “hem söyledikleri, hem de söyleyiş biçimiyle bir başkaldırı” demiştir. Anlaşılacağı gibi Tutunamayanlar‘ı okuyan bir insan kitabı okumadan önceki insandan bambaşka birine dönüşür. Eserde arkadaşı Selim Işık’ın intihar ettiğini öğrenen kahramanımız Turgut Özben arkadaşının geçmişinin izini sürmeye ve Selim’in tanıdığı insanlar vasıtasıyla onu tanımaya çalışır.

Puslu Kıtalar Atlası – İhsan Oktay Anar
Puslu Kıtalar Atlası – İhsan Oktay Anar, büyülü gerçekliği toplumumuza sevdiren efsane bir macera… Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapan ve daha sonra emekli olan İhsan Oktay Anar’ın 1995’te yayınlanan ilk romanı “Puslu Kıtalar Atlası” ülkemizde ve dünyada oldukça sevilmiş önemli bir eserdir. Yaklaşık 20 farklı dile çevrilmiştir. Eserde tüm dünyayı dolaşıp bir atlas hazırlamak isteyen Uzun İhsan Efendi’nin günün çoğunluğunu uyuyarak düşlere dalması ve bu düşlerdeki büyülü dünya anlatılır.
Romanın birbirinden tamamen ayrı küçük hikâyeciklerden oluşur ve bu hikâyeler zamanla bir noktada birleşerek büyük resmi bize gösterir. İhsan Oktay Anar daha sonra yayımlanan diğer romanlarıyla da kendine has üslubunu birçok okura sevdirmiş. Büyük bir hayran kitlesi oluşturmuştur. 2022 yılında çıkan son kitabı “Tiamat” ı da listenize eklemenizi öneririz.

Yılanların Öcü– Fakir Baykurt
Yılanların Öcü– Fakir Baykurt, acımasız kırsal hayatın gerçek yüzünü suratımıza çarpan büyük roman… Fakir Baykurt’un 1954 yılında kaleme aldığı Yılanların Öcü, yazarın köy hayatını anlatan ilk romanıdır. Bu roman Irazca’nın Dirliği ve Kara Ahmet Destanı ile bir üçleme oluşturur. Karakterler gerçek köy hayatından seçilerek tümüyle köy ağzıyla konuşturulmuştur. Eserde Karataş köyünde oğlu Kara Bayram, gelini Haçça ve torunları Ahmet ve Şerife ile yaşayan Irazca’nın köy içerisindeki muhtar, köy ağaları ve zenginlerin oluşturduğu hiyerarşiye başkaldırışı anlatılır. 1958 yılında Cumhuriyet Gazetesi Yunus Nadi Roman Ödülünü de alan eser köy hayatını, yokluğu ve mahrumiyeti bize mükemmel bir çarpıcılıkta aktarır.

Bizim Okunması Gereken Türk Klasikleri listemiz böyleydi. İyi okumalar…
Hayata ve gündeme dair diğer içerikler için tıklayınız…